Waarom zou ik Lean gaan doen, een veel gestelde vraag. In dit artikel leg ik uit waarom je het zou kunnen doen.

Ik hou wel van scherpe stellingen of uitspraken, dit lokt een reactie uit en wordt vaak vervolgd door een constructief gesprek of discussie en dat helpt je uiteindelijk weer verder.

Stuiterbal

Ik zie Lean als een stuiterbal. Bijna iedereen heeft weleens een stuiterbal gehad en er mee gegooid. Prachtig als je dat ding weggooit overal tegen aan klapt en soms ook nog weer eens terugkomt. Het is veerkrachtig, ze zijn er in verschillende ontwerpen en richten over het algemeen weinig schade aan. Met name dat veerkrachtig is iets wat ik vergelijk met Lean.

Glazen knikker

Maar stel dat je altijd op 100% van je kunnen opereert, je geen veerkracht hebt en geen klappen kan incasseren. Dan is de kous op een gegeven moment een keer af. Dan ben je een glazen knikker. Ook mooi, speelt ook tot de verbeelding en heeft verschillende ontwerpen. Iedereen heeft vroeger weleens geknikkerd. Maar het nadeel van een glazen knikker is dat als je ze weggooit, ze vaak sneuvelen. Stel dat je zowel een knikker als een stuiterbal van de eerste verdieping van een gebouw gooit, dan is de vrije val gelijk. Maar eenmaal op de grond aangekomen spat de knikker in duizend stukken uiteen en de stuiterbal incasseert en veert terug.

Incasseerruimte

Het effect van Lean is dat je als organisatie of individu ruimte hebt om te incasseren. Je hebt speelruimte in je omgeving. Speelruimte die je kan benutten bij gewenste en ongewenste invloeden van binnen- of buitenaf, die verdieping waar je figuurlijk vanaf gegooid wordt bijvoorbeeld. Je wilt niet in duizend stukken uiteenspatten. Je wilt weer verder kunnen nadat je in het diepe bent gegooid. Lean zorgt ervoor dat je altijd ruimte en tijd hebt om te verbeteren. Beheersen en verbeteren zijn overigens onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat wat je niet beheerst, kan je niet verbeteren. Want zoals ik al zo vaak gezegd heb: “Verbeteringen in chaos houden geen stand.” Niemand wil de hele dag brandjes blussen, je loopt continu achter de feiten aan, het leidt helemaal nergens toe.

Benut de verspilling i.p.v. elimineer de verspilling

De ruimte die ervoor zorgt dat je kan incasseren bereik je door de verspilling in je waardestromen weg te halen en deze vervolgens te benutten om te blijven verbeteren, continu. Een misverstand van Lean is dat we die ruimte kunnen benutten door mensen te ontslaan. Dan is de verbetercapaciteit ineens weer nul. Daar gaat je incasseerruimte. Dan heb je slechte intenties om Lean als instrument in te zetten. Dit is niet waar Lean om draait!

The Toyota Way

Ik ben nu 2 keer bij Toyota geweest en hun visie tijdens de crisis was heel duidelijk. Dat wat we nu over hebben aan capaciteit gebruiken we om te leren, te verbeteren en klaar te staan voor betere tijden. Doordat ze dit al jaren doen konden ze die klap ook hebben. Ik ben me bewust dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Maar als je geen grote voorraden hebt, kan je die crisis ook hebben. Heb je massa’s producten op voorraad die niet verkocht zijn, dan zit je er maar mooi mee in de crisistijden. Toyota maakt alleen dat wat ze ook verkocht hebben.

Mijn advies; start aan Lean met de juiste intenties. Geef jezelf, je medewerkers en de organisatie de ruimte om te ademen en om op het juiste moment je verspilling te kunnen benutten om het elke dag beter te doen.

Ben jij een knikker of een stuiterbal??”