De laatste tijd ben ik met veel mensen in gesprek over Lean. Waarom moeten we Lean doen, waarom is dit zo succesvol en niet al dat andere wat we nu tegenkomen. Ik denk dat een succesfactor is dat je weer even naar jezelf gaat kijken. Ik zie in de praktijk dat we hard aan het werk zijn, met de beste intenties. Een van de meest sprekende filmpjes is die van Toyota. Die mensen werken keihard voor een goed doel. Ze hebben geen enkele kwaad in de zin maar zijn door dat harde werken helemaal kwijt hoe ze de dingen doen. Vaak is het ooit zo uitgelegd of is het uit nood geboren om bepaalde werkzaamheden op te pakken. 

Waarom we dingen doen die we doen is niet iets wat er van nature in zit, je moet immers hard doorwerken. En over het algemeen hebben we het druk. Ik heb een artikel gelezen waarin staat ‘druk zijn is voor sukkels’. Het stuk staat in de NRC. Een mooie zin daarin is: “„Het gaat niet langer om getting things done, maar om not getting it all done.” en ook eentje voor als je kinderen hebt: “‘Did you ‘process’ the kids, or did you have fun with them?’”. Zo herkenbaar na een lange dag. We zijn gewend om zo snel de trein op te springen dat we vergeten zijn te kijken welke kant die op gaat en of die wel stopt op het station waar je er uit moet. Als we er dan al achter komen dat je in de verkeerde trein zit, dan ben je nog boos op de conducteur of de persoon naast je. Maar wanneer ben je vergeten te kijken naar je eigen gedrag? 

Ik merk het zo goed in het verkeer. Als je iemand wil attenderen op het feit dat zijn/haar lichten uit staan, dan is de kans dat je een middelvinger krijgt groter dan dat je een bedankje krijgt. Want jij zegt iets over het gedrag van een ander, en die kijkt niet eens wat er is, maar gaat er al vanuit dat het vast niet goed is en hop .. middelvinger. Waar is die achteruitkijkspiegel voor, niet alleen om in te parkeren maar ook gewoon om jezelf eens aan te kijken. Wat heb jij verkeerd gedaan in die situatie. Niet de ander, niet je omgeving maar jij! Gewoon, in die spiegel kijken. 

Die dingen zijn niet voor niks uitgevonden! En in godsnaam zeg gewoon eens sorry en zet je ego opzij. Je bent niet geweldig of meer dan een ander, je bent een mens. Die maken fouten. Want ja, als we die niet zouden maken .. dan heeft een hele beroepsgroep niks meer te doen! Dus als de volgende keer iemand wat tegen je zegt, geef hem/haar dan niet meteen een weerwoord. Maar neem het aan, denk er eens over na en ga dan reageren. Wie ben jij, wat zie je in de spiegel?