De kracht van een projectenmarkt Op 24 april was het dan zover, de eerste Vitens Lean Projectenmarkt 2018. Een projectenmarkt is het moment dat de cursisten hun praktijkopdracht kunnen tonen aan een groot publiek en ook hun praktijkcertificaat uitgereikt krijgen. Omdat het fenomeen Lean steeds groter aan het worden is binnen Vitens, was ik van mening om er een groot evenement van te maken. Door het uitstallen van de A3 verbetervoorstellen kreeg iedere cursist de kans te laten zien hoe succesvol Lean kan zijn, ook kreeg iedere bezoeker de kans om vragen te stellen. Meer dan 50 mensen bezochten de markt, van binnen en buiten Vitens.

Waarom zou je nou nog meer zoiets doen? Ik geloof in het delen van successen en kennis. Wat heb je eraan als je in je eentje heel slim bent, je moet zorgen dat je nog slimmere mensen om je heen verzamelt of anderen slimmer maakt. Maakt het werken een stuk makkelijker, anders blijf je elke keer uitleggen wat je bedoelt toch? Maar je moet zoiets doen om ook te netwerken, ook voor mensen buiten Vitens. Want in een Gemba Walk ga je ook leren kijken en luisteren, dat doe je ook op zo’n event. Mensen van buiten Vitens zien de A3 voorstellen heel anders en kijken ook kritisch, zo heb ik van een van de aanwezigen vernomen dat hij de relatie met de hogere KPI’s niet zag. Het is heel waardevol om dat te vernemen, daar valt dus nog wat te verbeteren.

Een ander voordeel van zo’n markt, je laat zien wat een energie om Lean heen is gevormd. Van heel veel cursisten of bezoekers hoor ik vaak wat een energie zo’n groep heeft. Dat hebben ze zelf gedaan, je ziet dat ze gemotiveerd zijn om verbeteringen door te voeren. Misschien hebben ze wel voor het eerst het gevoel dat ze ZELF verbeteringen ZELFstandig door kunnen voeren. Een stuk autonomie in een verbetering. Het is zo ontzettend belangrijk om mensen de autonomie te geven in hun werk om zelf ook aan te geven wat beter kan, maar ook als het niet goed gaat en het proces stil kunnen leggen. 

Afgelopen maandag gaf ik voor de 2de keer een Lean Orange Belt training, we deden de simulatie ‘Game of Flow’. Een spel waarin je voelt en ervaart wat het is om te verbeteren. Het werd keihard inzichtelijk hoe fout het gaat als je fout op fout stapelt. En zoals je weet ben ik bij Toyota geweest en wil je niet dat aan het eind een defecte motor in een auto wordt gemonteerd toch?!

Een projectenmarkt is ook een prachtig moment om weer even wat cijfers te laten zien, met name binnen Vitens is Lean veel groter dan menigeen beseft. Over het algemeen is de Lean beweging niet meer te stoppen als 7% van de populatie van een bedrijf ‘besmet’ is met Lean. En ik kan je zeggen, Vitens is daar al lang voorbij!

Geniet onderstaand van de foto’s. Op verzoek kan ik je de Keynote ook sturen maar blijft eigendom van Lean Improvement.